Press & Media

Oj, vilket genomslag Backainitiativet har fått. Här ser du ett urval av all uppmärksamhet i medier.

För pressförfrågningar och kontakta Sigrid Petersson, kommunikationschef Sveriges Elevkårer:

[email protected]

0701 09 03 17

Skolor vill ta krafttag mot kränkningar

Elever och lärare från Finnvedens gymnasium i Värnamo deltog under backadagen i Växjö och planerar redan för hur sexuella trakasserier ska bekämpas på deras skola.

image/svg+xml

Trakasserierna måste kartläggas

Backainitiativets turnéledare Julia Söderberg ger konkreta exempel på hur skolorna kan arbeta för att få bukt med sexuella trakasserier och kränkningar.

image/svg+xml

Kunskap blir vapen mot Trakasserier

Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar startades i kölvattnet efter #metoo och Sveriges Elevkårers ordförande Lina Hultqvist, talesperson för initiativet, hoppas att den inledande utbildningsturnén kan vara startskottet för en trygg skola.

image/svg+xml

Kallade Emma årets fuck-girl, kille döms för grovt förtal

Lina Hultqvist, ordförande för Sveriges elevkårer och talesperson för Backainitiativet, hoppas att domen kan ge ett prejudicerande utfall och menar att den speglar samhällsdebatten där elever tröttnat på utbredda sexuella trakasserier.

image/svg+xml

Skolturné ska stoppa kränkningar: ”Ska inte få hända överhuvudtaget”

Eleverna Nora, Vera och Rebecka var med under Backadagen i Borås och berättar vad de tar med sig från utbildningen och vad eleverna själva kan göra för att förhindra trakasserier.

image/svg+xml

”Jättebra att synliggöra det som stundvis pågår i korridorerna”

Elever från Tranemo Gymnasieskola tycker att kränkningskulturen var värre under högstadiet men medger att det fortfarande finns problem och att tjejer och killar ska sluta behandlas olika

image/svg+xml

Elever utbildades för att förebygga sexuella trakasserier

Efter utbildningsdagen i Sundsvall tar högstadieeleverna med sig konkreta förslag för att bekämpa sexuella trakasserier och påtalar att både lärare och elever måste ta frågan på allvar.

image/svg+xml

Backainitiativet för en tryggare skola

Konkreta handlingsplaner och chockade lärare blev resultatet efter Backainitiativets utbildningsdag i Kiruna. Elevrådsordförande Emil Björnström på Rymdgymnasiet hoppas få igenom en handlingsplan på sin skola.

image/svg+xml

Backainitiativet ska ta steget vidare från Metoo

Lina Hultqvist från Sveriges Elevkårer som är talesperson för Backainitiativet säger att eleverna vill ha kunskap om var gränserna går och vad man kan göra om man utsätts.

image/svg+xml

Efter Metoo: Rektorer och elever utbildas

Backainitiativet är ett unikt samarbete mellan skolledarorganisationer och elevorganisationer. Satsningen ska skapa förutsättningar för dialog och gemensamma lösningar för att motverka sexuella trakasserier i skolan.

image/svg+xml